שאלות נפוצות

תאונות דרכים

ביצעתי תאונת דרכים באשמתי וללא מעורבות כלי רכב נוספים, האם אהיה זכאי לפיצויים?

כמובן שכן, הנוהג ברכבו יתבע את מבטחו האישי מכוח פוליסת הביטוח עבור נזקיו הגופניים בגין "תאונה עצמאית" כאשר רכבו הינו הרכב היחד המעורב מתאונה.

כמו כן, אם היו נוסעים ברכב אשר נפגעו בתאונה הם יתבעו את הנוהג ואת מבטחו מכוח החבות הכללית בהתאם לסעיף 2(א) לחוק הפיצויים. כאשר כאן המקום לציין כי התביעה של הנהג אשר לפעמים מהווה משפחה/חבר הינה הפרוצדוראלית ואין הדבר אומר כי הפיצוי ישולם מכיסוי האישי.

הייתי מעורב בתאונת דרכים, מה עושים עכשיו?

1. תיעוד:

חשוב מאוד לתעד (ואף לצלם בטלפון הנייד) את כל הפרטים הרלוונטיים של כלל המעורבים בתאונה:

מספר הרישוי של הרכב וסוגו, שם חברת הביטוח ומספר הפוליסה, רישיון הנהיגה ופרטי הנהג הפוגע/מעורב.
(במידה ונפגעת כהולך רגל חשוב לנסות ולאסוף פרטים ממי שהיו עדים לתאונה).
(במידה והנהג אינו הבעלים של הרכב, יש לבקש בנוסף את פרטי הבעלים).
בסמוך לתאונה מומלץ מאוד לצלם את הנזקים שנגרמו לרכב (לפעמים הרכב נגרר ממקום התאונה נוצר קושי בהשגת הצילום והוכחת הראיות).

במידה וניתן אז מומלץ לצלם גם את סימני החבלות שנוצרו על הגוף בעכבות התאונה.

2. פניה לקבלת טיפול רפואי:

לאחר תאונת דרכים חובה לפנות למוסד רפואי ולדאוג לקבלת טיפול מיידי בנזקים הגופניים ובדיקות מקיפות, ולו רק לשם התיעוד. חשוב לציין כי במקרים רבים נפגעים חשים בטוב לאחר התאונה ואף חשים כי אין צורך בקבלת טיפול רפואי, עדיין הכרחי וחשוב לפנות לרופא משפחה ולתעד את האירוע ואף לשלול נזק רפואי. ישנם מקרים רבים בהם נתקלתי, אשר הכאבים והסימנים לנזק גופני מתחילים להופיע שעות רבות לאחר התאונה  ולעיתים אף ימים ספורים לאחר מכן, מכאן עולה החשיבות לפנות לרופא/ מיון ולקבל אישור רפואי בגין התאונה, שכן אין דרך לצפות כיצד יוחמר מצבכם הרפואי בשלב מאוחר יותר (אציין כי בנזקי גוף התגבשות הנזק והנכות אורכים כשנה).

על כל מקרה שלא יהיה, פנו לרופא ודעו מראש כי חברת הביטוח תישא בכל העלויות ולכן אין כל סיבה שלא לעבור בדיקה רפואית מקיפה ראוי.

המשך קבלת טיפול רפואי, בימים ובחודשים שלאחר התאונה, מומלץ כי תפעלו בהתאם להוראות הרופאים המטפלים, בצעו את כל הבדיקות, הצילומים והטיפולים השונים שידרשו מכם, זכרו- הרופאים דואגים לבריאותכם! בסוף כל טיפול, ביקורת או בדיקה יש לשמור  את כל המסמכים הרפואיים והקבלות.

טיפ חשוב: החזר הוצאות כספיות:

יש לשמור קבלות ותיעוד בעבור כל הוצאה כספית עקב התאונה לשם החזר ההוצאות מחברת הביטוח, לדוגמא: קניית תרופות ואביזרי עזר רפואיים שנדרשתם לקנות, נסיעות באוטובוסים או מוניות לטיפולים וביקורות רפואיות, תשלום לעזרה מצד ג' (משק בית,סיעוד וכו) וכן, כל תיעוד להוצאה אחרת שנגרמה במישרין/ עקיפין בעקבות התאונה.

3. אישור משטרה:

אין צורך לרוץ למשטרה מיד אחרי התאונה, כאמור, קודם כל עליכם לדאוג לבריאותכם הגופנית. רק לאחר התייצבות בריאותכם (על סמך הוראות הרופא) דאגו לגשת אל המשטרה כאשר אתם מצוידים ברישיון נהיגה, רישיון הרכב,פוליסת ביטוח הרכב ופרטים מלאים של כלל המעורבים בתאונה.

במידה ופניתם לקבלת טיפול רפואי לאחר התאונה יש לצרף את כלל המסמכים הרפואיים המצויים בידכם .

4. ייעוץ והכוונה:

בשלב זה מומלץ לפנות לעורך דין מיומן העוסק בתחום הנזיקין, הביאו עמכם את כל המסמכים  והתיעוד הרלוונטיים שאספתם עד כה ודאגו לקבל מעורך הדין הנחיות לגבי המשך הפעולות שעליכם לנקוט עד לקבלת הפיצוי המקסימאלי מחברת הביטוח.

משרד עורך דין פלדמן מייצג לקוחות רבים מול הגופים השונים (חברות ביטוח, ביטוח לאומי, רשויות וכו') במיומנות, אמינות ומקצועיות רבה תוך הכרה לעומק של הפרוצדורות בהגשת התביעות וכן הידע הוא כח לקבלת פיצוי גבוה יותר ומימוש מכסימאלי של זכויות הנפגע.

טיפ נוסף, חשוב לזכור שלא לחתום בטרם עת על שום מסמך ללא התייעצות עם גורם מקצועי ולא להיענות להצעות חברות הביטוח שכן מטרתן העיקרית בפנייתם אליכם הינה ל"מחוק" כמה שיותר מהר תביעות, כאשר בפיהם הצעות מפתות לכאורה אך למעשה הן נמוכות משמעותית ביחס לסכומי הפיצוי המקובלים.

זכרו – אל תתפתו לקבל את ההצעה, היא לעולם אינה מגלמת את גובהה הנזק האמיתי.

תאונת דרכים – את מי תובעים? (רכב פרטי, אופנוע, הולך רגל, פגע וברח)

תאונת דרכים לרב אינה רק התנגשות בין שני רכבים או יותר, אלא בהגדרתה גם מקרים כגון פגיעה מדלת או כל חלק אחר של כלי רכב, כתוצאה משריפה בתוך הרכב, נפילה באוטובוס, פגיעה ממטען , מעידה תוך כדי עליה/ירידה לרכב ועוד.

תאונה ברכב פרטי :

במידה ונפגעת ואתה הנהג, יש לתבוע את חברת הביטוח שמבטחת את רכבך. בתאונת דרכים שבה היו מעורבים מספר כלי רכב, "תחול על כל נוהג האחריות לנזקי הגוף של מי שנסע בכלי הרכב שלו" (לפי סעיף 3 לחוק הפיצויים).

במידה ונפגעת כנוסע, יש לתבוע את חברת הביטוח של הרכב בו נסעת.

במידה ונפגעת כהולך רגל, יש לתבוע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע. היה ובתאונה היו מעורבים מספר כלי רכב, "יהיו הנוהגים חייבים כלפיו יחד ולחוד, בינם לבין עצמם ויישאו בנטל החיוב בחלקים שווים" (לפי סעיף 3 לחוק הפיצויים).

תאונת אופנוע:

תאונות אופנוע הינן שכיחות במחוזותינו ובהגדרתן הן תאונות דרכים לכל דבר ועניין.

על פוליסת ביטוח החובה אשר מבטחת את האופנוע  אחריות לפיצוי בגין נזקי גוף על פי חוק.

תאונת פגע וברח:

"תאונת פָּגַע וּבָרַח היא תאונת דרכים שבה הנהג הפוגע לא קיים דרישה חוקית ממנו כנהג פוגע, כגון הגשת עזרה לנפגעים או מסירת פרטיו. כלומר, הנהג פגע ברכוש או בנפש וברח ממקום התאונה, לאו דווקא באמצעות רכבו.תאונת פגע וברח היא עבירה פלילית." (ויקיפדיה).

במקרה של תאונת "פגע וברח" הן מרכב והן מאופנוע אשר הנהג לא אותר, ניתן לתבוע פיצויים    מ "קרנית" – הקרן לנפגעי תאונות דרכים.

במקרים אלו נדרש להוכיח את התרחשות התאונה, ועמידתה בהגדרה בחוק כ"תאונת דרכים". במקרים אלו חשוב לנסות ולאסוף כמה שיותר עדי ראייה אשר יעידו למקרה. כמו כן, יש לתעד ולאסוף כמה שיותר ראיות נוספות כגון: מסמכים רפואיים לאחר התאונה, אישור משטרה וכו'.

*במקרה ולא קיים ביטוח חובה תקף ראה שאלות ותשובת "תאונה ללא ביטוח"

במקרים של תאונות דרכים מהם מרכיבי הנזק על פיהם נקבע גובה הפיצוי ?

כאבים פגיעות ועגמת נפש:
כל נפגע אשר היה מעורב בתאונת דרכים זכאי לקבלת פיצוי בגין הכאב, הסבל ועוגמת הנפש שנגרמו לו בעקבותיה.
 
במידה ונפגעת, רצוי לפנות לייעוץ משפטי בסמוך למקרה וזה בכדיי למצות באופן מקסימלי את זכויותיך. כעורך דין מומחה לנזיקין אדע להדריך אותך כיצד להתנהל ולאסוף מסמכים רפואיים וחוות דעת שישקפו בעתיד באופן ברור את הכאב וסבל שנגרמו לך ובכך מבחינה משפטית, יחשבו כמשמעותיים ומהימנים יותר ותהיה זכאי לקבלת פיצוי גבוה יותר. חשוב לציין, גובה הפיצוי בגין עגמת נפש מתייחס לעוצמת הפגיעה, משך ותדירות הטיפולים הרפואיים לאחר מכן, וכמובן במידה ונותרה נכות  כלשהי כתוצאה מתאונת הדרכים.
 
הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה:
במידה ונפגעת בתאונת דרכים הנך זכאי להחזר הוצאות שנגרמו עקב כך מחברת הביטוח. יש לאסוף ולתעד כל קבלה על תשלום בגין בדיקות רפואיות,כלי עזר רפואיים, טיפולים לרבות הוצאות הנסיעה בתחבורה ציבורית לשם כך.
 
הוצאות בעבור עזרה:
במידה ונפגעת והנך זקוק בהמלצת רופא לעזרה רפואית בעקבות התאונה,תהיה זכאי להחזר הוצאות בגין העזרה, לדוגמא: משק הבית ו/או סיעוד.
פגיעה/ אבדן שכר עבודה
 
ניתן לקבל פיצוי בגין הפסדי השתכרות שנגרמו בעקבות תאונת דרכים, או כתוצאה מאובדן כושר עבודה בעקבות כך(חשוב לשמור אישורי מחלה ותלושי שכר רלוונטיים). כמובן שיש  להוכיח שהיעדרות מהעבודה ואובדן השכר בפועל הם כתוצאה מתאונת הדרכים.
 
תאונות דרכים קשות:
במקרים בהם מדובר בפציעות קשות יותר, ונותרת נכות לצמיתות כתוצאה מתאונת הדרכים. הנפגע יהיה זכאי לקבל פיצויים  גבוהים משמעותיים המגלמים בתוכם פיצוי גם בעבור הנזקים שיגרמו לו בעתיד. גובה הפיצויים לנפגע תלוי במספר משתנים: אחוזי הנכות, גיל הנפגע, מקצוע ורמת ההשתכרות. כמו כן, ישנה חשיבות גבוהה במקרים אלו לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה ומומחה לתאונות דרכים בסמוך לאירוע.
 

תשלומים תכופים

מקרים בהם הפגיעה משפיעה לאורך תקופה ממשוכת, ניתן לתבוע מקדמה מחברת הביטוח על חשבון הפיצויים אשר תקוזז מהפיצוי אשר יקבע בתום ההליך וזאת למימון הוצאות רפואיות, פגיעה או אבדן הכנסה שנגרמו עקב תאונת הדרכים.

תבעתי את הביטוח וקיבלתי פיצוי נמוך, האם ניתן לערער?

תמיד ניתן לערער על פסק הדין הראשון שנקבע. חשוב לציין, כי במרבית המקרים בית המשפט בו  התקיים הערעור לא ישלול את קביעותיו וישנה את פסיקת הדין או גובה הפיצוי אלא במקרים בהם נפלו טעויות קיצוניות במהלך הפסיקה הראשונה.

לכן מראש חשוב להתייעץ עם גורם מוסמך ומקצועי ובמידת הצורך לקבל ייצוג מעורך דין מומחה לתאונות דרכים כבר בראשית הדרך.

שכר טרחה עורך דין תאונות דרכים

אנשים רבים שנפגעים בתאונות דרכים מוותרים ולא תובעים את הזכויות המגיעות להם. לרב בשל החשש והרצון להימנע מהוצאות הכרוכות בייצוג משפטי על ידי עורך דין.

חשוב לדעת כי שכר הטרחה של עורך הדין  מחושב על בסיס הצלחה כאשר שכר הטרחה נגזר באחוזים מגובה התביעה כמעוגן בחוק לנפגעי תאונות הדרכים.

  • 8% + מע"מ במקרה של פשרה.
  • 11% + מע"מ במקרה של פשרה שהושגה לאחר הגשת תביעה.
  • 13% + מע"מ בכל מקרה אחר.

במקרים מסוימים לסכומים הנקובים לעיל ייתכן ויתווספו הוצאות שונות (אגרות בית משפט, הוצאות בגין הוצאת תיקים רפואיים, חוות דעת רפואיות וכו').

חוק ההתיישנות תאונות דרכים

תקופת ההתיישנות בתביעת נזקי גוף עומדת על 7 שנים.

בתביעות בגין נזק פח לרכב תקופת ההתיישנות היינה 3 שנים בלבד.

גם במידה וחל חוק ההתיישנות על תביעתכם ניתן לפנות ולהתייעץ עם עורך דין, שכן במקרים בהם עילת התביעה היינה נזק שהופיע באיחור תתאפשר הארכת תקופת ההתיישנות .

בהמשך לכך, חשוב לדעת כי תחילת ספירת תקופת ההתיישנות של קטינים מתחילה רק בהגיעם לגיל 18.

תאונה ללא ביטוח (ביטוח חובה)

החוק במדינת ישראל קובע כי אין לעלות לכביש רכבים פרטיים, מסחריים או אופנועים ללא ביטוח  חובה. מטרתו של ביטוח החובה הינה לכסות על הוצאות רפואיות במידה ונפגעו הנהג והנוסעים ברכב ולרבות כלל המעורבים בתאונה ללא חשיבות מי האשם בתאונה.

במקרה ולא קיים ביטוח חובה תקף ברכב/ האופנוע המעורבים בתאונה ניתן לתבוע פיצויים מ "קרנית"- הקרן לנפגעי תאונות דרכים. עליו מוטלת החובה לפצות נפגעי תאונות דרכים במקרים של העדר ביטוח חובה ותאונות פגע וברח.

צור עימי קשר

    שם מלא

    טלפון

    דוא”ל

    נושא